Republika Srpska: „Ratni profiteri“ ponovo jašu

Skupština srpskog naroda, čiji je predsjednik bio Momčilo Krajišnik, koji je osuđen za ratne zločine, osnovana je 24. oktobra 1991. godine. Sada 83 poslanika – koliko ih se nekoliko dana prije toga povuklo iz Skupštine tadašnje Republike BiH – skoro tri decenije kasnije traže naknadu za svoj rad u periodu od pet i po godina. U „paketu“ su i članovi tadašnje Vlade

Takozvani „stvaraoci“ Republike Srpske traže nadoknade za učešće u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti prije tri decenije. Kritičari kažu da bi to bio nastavak „ratnog profiterstva“ i ponižavanje boraca čije su naknade mizerne.

Skupština srpskog naroda, čiji je predsjednik bio Momčilo Krajišnik, koji je osuđen za ratne zločine, osnovana je 24. oktobra 1991. godine. Sada 83 poslanika – koliko ih se nekoliko dana prije toga povuklo iz Skupštine tadašnje Republike BiH – skoro tri decenije kasnije traže naknadu za svoj rad u periodu od pet i po godina. U „paketu“ su i članovi tadašnje Vlade.

Sporazum su potpisali lideri parlamentarnih stranaka sa prvim predsjednikom NSRS Momčilom Krajišnikom prije par dana, a sudeći prema njegovoj izjavi koju je dao nakon potpisivanja, naknadu bi trebalo da dobije 114 bivših funkcionera. Mjesečni iznos bio bi u visini današnje poslaničke plate, pa bi iz budžeta Republike Srpske trebalo da ode oko pet miliona eura.

„Nastavak ratnog profiterstva“

Mnogi ratni veterani i drugi građani su ogročeni. Godinama traže svoja prava, borački dodatak je prije nekoliko godina smanjen, najavljuju se revizije boračkih rješenja, a sa druge strane novac se daje funkcionerima.

Organizacija starješina Vojske RS naziva inicijativu „nerazumnom“ i pita ko će njima, bivšim borcima, nadoknaditi „znoj, krv, suze za boravak u zemunicama skoro četiri godine“. Boračka organizacija, koja je veća, smatra da je ovo osjetljivo pitanje o kojem nije dala konačan sud.

„Zahtjev asocijacije takozvanih stvaralaca Republike Srpske je skandalozan i po mnogo čemu pokušaj nekih od njih da u miru nastave svoje ratno profiterstvo“, oštro kaže banjalučki novinar Slobodan Popadić.

„Ako vole RS toliko kao što kažu, otkud to da žele od nje da naplate novac za njeno stvaranje, bez obzira što su neki od članova te organizacije ratnih devedesetih od siromaha postali milioneri? Drugo, otkud im pravo da sebe stavljaju iznad boraca Vojske RS koji su Srpsku takođe stvarali bez para, u opštem siromaštvu, a danas od RS primaju crkavicu dovoljnu tek za hljeb i so?!“, nastavlja Popadić.

Kaže da, ako je tačno da među poslanicima prvog saziva skupštine ima socijalnih slučajeva, njima treba pomoći „isključivo kao i svakom socijalnom slučaju u RS, ni marku manje, ni više“.

„Nagrađivanje“ ratnih zločina

Momčilo Krajišnik, haški osuđenik koji je odslužio kaznu 2013. godine, opravdao je inicijativu navodom da neki od bivših poslanika i funkcionera danas žive sa penzijom od 300 maraka. „Dobrodošli u Republiku Srpsku“, odgovorio mu je na to Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera.

Trenutno je u RS na evidenciji preko deset hiljada demobilisanih boraca bez posla, skoro dvije hiljade djece poginulih boraca i preko hiljadu ratnih vojnih invalida.

Za Bošnjake, povratnike u Republiku Srpsku, radi se o nastavku nagrađivanja onih koji su činili ratne zločine, kaže potpredsjednik RS Ramiz Salkić. „Kroz zakon se želi dati finansijska satisfakcija svima onima koji su organizovali i podstrekivali, a vjerovatno neki i činili ratne zločine.“

S druge strane, da ne govorimo o ogromnom finansijskom pritisku na budžet i što bismo mi, koji smo se vratili i plaćamo porez, plaćali to što je neko ubijao naše najmilije?“, pita se Salkić.

Kada je pušten iz zatvora, Momčilo Krajišnik je planirao da se posveti poslu na benzinskoj pumpi na Palama. Međutim, stao je na čelo Asocijacije „Stvaraoci Republike Srpske“, koju finansira Vlada RS. Cilj ove, kako sebe nazivaju, nepolitičke organizacije je „zalaganje za ostvarivanje načela i principa na kojima je zasnovana Republika Srpska“.

„Drugi problem u ovoj priči je opasno koketiranje svih političkih partija u RS sa takozvanim stvaraocima“, analizira novinar Popadić. On podsjeća da je Krajišnik, kao ratni zločinac, svečano dočekan, a da se nagađa i o namještenim javnim poslovima od kojih profitira njegova porodica.

„Ako demobilisani borci dozvole da se takozvanim stvaraocima obezbijede plate za vrijeme rata, biće to definitivan kraj Boračke organizacije kao sile koja okuplja istinske stvaraoce RS, borci će i zvanično biti prinuđeni da se stide činjenice da su stvorili takvu Republiku Srpsku, a njihovo mjesto u društvu popuniće samozvani borci i stvaraoci po mjeri aktuelne politike“, kaže Popadić.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider najjače srpske stranke SNSD, nalazi se među potpisnicima ove inicijative zajedno sa liderima opozicionih stranaka u RS. Inače, Dodik je bio među tim „stvaraocima“ kao jedan od poslanika prvog saziva Skupštine.

Komentari

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije

Pentagon jasan: “Razmještamo nuklearne rakete zbog Rusije”

"Razvoj i razmještanje nuklearnih krstarećih raketa na moru od suštinskog je značaja za obuzdavanje Rusije“, navodi se na sajtu Pentagona. Pri tome se navodi da...

Lukašenko: “Rusija laže, pokušavaju revoluciju protiv mene”!

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko optužio je danas Rusiju da laže o prisustvu Rusa uhapšenih prošle sedmice u Belorusiji i rekao da neimenovane snage pokušavaju...

MONSTRUM u tajnosti doveden u sud

Pred Višim sudom u Nišu danas nastavljeno suđenje Ninoslavu Jovanoviću, poznatijem kao Malčanski berberin, optuženom za otmicu i zlostavljanje dvanaestogodišnje djevojčice iz sela u...

UŽASNA eksplozija potresla Bejrut, više osoba poginulo, na stotine povrijeđenih!

Žestoka eksplozija potresla je danas glavni grad Libana, Bejrut, oštetivši zgrade i kancelarije širom grada. Libanska državna novinska agencija i dva izvora rekli su...

PROFIL POLITIČARA Milutin Đukanović – kodno ime „Pratilja“ – dužan kao Grčka, čeka ga posao u DPS državnoj firmi, od ruskih para kupio stan...

Portal UDAR počeo je juče sa serijalom PROFIL POLITIČARA u kojem ćemo čitaocima predstavljati predstavnike svih političkih partija i grupacija! Obiman materijal koji obrađujemo...